Spel werkt!
Als praten over problemen lastig is.
Wat is speltherapie?
Speltherapie is een laagdrempelige vorm van psycho-therapie, bij uitstek geschikt voor kinderen en jongeren met ontwikkelingsproblemen en trauma.
Spelen is leuk. Het is voor kinderen ook dè manier om hun gevoelens te uiten en te verwerken. Binnen de wereld van het spel kan het kind vertellen waar het in taal nog geen woorden voor heeft. Via speltherapie is het mogelijk om ingrijpende gebeurtenissen te verwerken. Het kind kan spelenderwijs nieuw gedrag uitproberen en oplossingen bedenken voor lastige situaties. De speltherapeut ondersteunt het kind bij het spel en verwoordt wat er gebeurt. Zo krijgt het kind inzicht in zijn situatie. Doel van de therapie is dat problemen zijn verdwenen of voldoende zijn afgenomen. Het kind kan op eigen kracht verder en kan zich verder ontwikkelen.
Visie
Onze visie is dat het in de kracht zetten van de ondersteuningssystemen van kinderen en jongeren onontbeerlijk is voor het doen slagen van de therapie. Daarom betrekken we altijd intensief de ouders en zo nodig school en andere instanties in de behandeling. Hulpvragen worden door ons breed bekeken vanuit individueel, gezins- en schoolniveau. Dit begint met een goede anamnese waarin het netwerk in beeld wordt gebracht, zodat duidelijk wordt welke plek het kind binnen een systeem (school, thuis) inneemt. De eigen veerkracht van het kind en het gezin staan hierin centraal. Onder het netwerk verstaan we de volledige ondersteuningssystemen, alle belangrijke groepen mensen rondom het kind, dit kan ook de buurt, een vriendengroep of een sportclub zijn (peergroup). Maar ook het systeem van de ouder wordt hierin meegenomen om te onderzoeken wie voor de ouders ondersteunend kan zijn om zo voor ontlasting voor het gezin te zorgen. Door het kind met zijn ondersteuningssystemen in hun kracht te zetten, zijn ze beter bestand tegen problemen in de toekomst.
Informatiefilmpje van de Nederlandse Vereniging van Speltherapeuten
Overig aanbod
Naast speltherapie biedt de praktijk ook de volgende werkvormen: